U RITOPEKU TRENUTNO 2.000 RADNIKA BERE TREŠNJE: Očekuju DOBRU ZARADU, ali jedna stvar ZADAJE MUKE
Trešnje, Foto: RINA

sezonski posao

U RITOPEKU TRENUTNO 2.000 RADNIKA BERE TREŠNJE: Očekuju DOBRU ZARADU, ali jedna stvar ZADAJE MUKE

Berači jure što bolju zaradu, ali voćare u Ritopeku unesrećio aprilski mraz

Objavljeno:

U centru Beograda teško je pronaći dobrog majstora. Na obodima, dobrog sezonskog radnika. Oni su moderni nomadi koji putuju po Srbiji i beru voće. Dve hiljade ih ovih dana bere trešnje u Ritopeku. Očekuju dobru zaradu i ne traže da ih vlasnici prijave jer strahuju da će ostati bez socijalne pomoći. Posle će, kažu, u ivanjički kraj na berbu maline. Imaju svoju računicu, bez njih se ne može, koliko god da voćari imaju drugačiju matematiku.

Zabole i utrnu prsti, jer radni dan ponekad traje osam do 10 sati. Suzana Stojanović iz Leskovca, međutim, dobro podnosi sezonski posao u Ritopeku.

"Ja sam neko ko je probao sve poslove. Znači sezonske poslove, radila sam i u zdravstvu, ja sam po profesiji medicinska sestra", kaže Suzana.

Beračima se više isplati kada su plaćeni po kilogramu, jer, kažu, sami onda jure bolju zaradu i imaju motivaciju. Zarada može biti dobra, ali najviše zavisi od gazde, kažu sezonski radnici.

Trešnje
Trešnjefoto: RINA

Kada završe branje trešanja prelaze u Ivanjicu, gde će brati maline.

Sezoncima se od trešanja crveni pred očima. Voćarima nije baš tako. Od tri voćnjaka, Milanu Sapundžiću rodio je jedan, najmlađi – kraj Dunava, U aprilu je, kaže, bila milina za gledanje, ali onda se pojavio mraz.

"Odjednom je došao mraz i sve ono što je bilo lepo, prelepo je počistio“, rekao je Milan Sapundžić.

Očekivao je bar jednu gajbu sa svakog stabla, ili dve-tri tone, a biće, kaže, samo jedna gajba, da se proba.

"Ovde smo uložili rad, trud, ljubav, ne ja, čitava porodica. Nas ima sedmoro, znači svi dolazimo da radimo. Prehrana, rezanje, da vam ne pričam, u velikom minusu smo svi mi“, rekao je Sapundžić.

Mraz opustošio rod

Činjenica je da je zasadio nove sorte, ali mraz je opustošio rod kod mnogih u Ritopeku. Sa druge strane Dunava ništa nije rodilo, ni kajsije ni trešnje.

Voćnjak
Voćnjakfoto: RINA/Ustupljene fotografije

Zlatko Ignjatović je dunavsku vodu pretvorio u sistem kap po kad što je pomoglo, ali i njemu je rod oštetio mraz.

“To su vremenske nepogode, pošto je 20. aprila mraz bio, kažu, minus četiri, minus pet. E sad, i on je šarao, negde je hvatao, negde nije. Ja imam imam pet voća od toga, tri su dobra, dva su katastrofa", rekao je Zlatko Ignjatović iz Ritopeka.

Treći je otkupni dan trešanja u Ritopeku. Strani kupac za sada plaća dobro. Ali dokle će, strepe svi voćari, jer prve trešnje na beogradskoj veletržnici imaju nisku cenu.

Neki kažu da će Ritopek, bar pojas uz Dunav, postati građevinska zona. Domaćini su već terasama zauzeli najbolja mesta na obali.

Drugi očekuju da će posao procvetati kada počne izvoz za Kinu. Ovome se nadaju i sezonci, jer uvek nešto rodi, ali pravog posla ima tek kada ima kupaca.

Bonus video:

02:52

ISKUSNI BERAČI GLJIVA UPOZORILI: Šta NIKAKO ne smete da radite kako ne biste pokupili otrovnu pečurku?

(Espreso / RTS / Dragan Mišić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.